Annons:
Etikettblomsterspråket
Läst 21944 ggr
Bjornen
12/2/08, 10:13 PM

Amaryllis - julens praktblomma

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer lite om amaryllis och deras skötsel.

Krukväxter 130.jpg

Från början var det både sydamerikanska och sydafrikanska arter som fick heta Amaryllis. I dag är det bara kapamaryllis som har det gamla latinska namnet kvar. Det är en lökväxt från Kapprovinsen i Sydafrika, som tål en del frost och kan växa på friland under gynnsamma förhållanden i sydligaste Skåne och Danmark.

Den amaryllis vi odlar till jul kom att heta Hippeastrum, vilket betyder stor stjärna. Det är praktfulla tropiska liljor från Sydamerika och särskilt Peru. Det finns drygt 80 arter och det har framställts ett stort antal hybrider. Särskilt under senhösten säljs i trädgårdsbutiker många olika hybrider och numera har även olika dvärgamaryllis lanserats. I varuhus och livsmedelsbutiker säljs mest de gamla vanliga sorterna och där säljs sällan annat än medelmåttigt stora lökar. De flesta kommer från Holland och nästan alla lökar är framodlade där. Normala blomningstiden är slutet av våren, men många vårblommande växter från södra halvklotet kan fås att blomma till julen.

Nu till jul säljs de oftast som blommande eller nästan blommande exemplar i kruka.

De skyddas noggrant från frost vid transport och öppnas inte på en gång. De trivs bäst i ett ljust och varmt läge. Rejäla vattningar och låt de torka upp lite grand mellan vattningarna. Sedan de blommat över så spar man stjälkarna tills de vissnat men ta bort fröanlagen. Vid avskärning när stjälken är frisk avges onödigt mycket vätska från stjälken som istället bör få gå ner i löken.

Efter blomningen ska den gödslas och skötas om, så att löken samlar näring till nästa års blomning. Den kan mycket gärna stå ute under sommaren på en vindskyddad plats och helst vara kvar i krukan. Krukan kan grävas ner för att de inte ska torka ur så mycket. Bäst är på en skyddad plats där det inte är så soligt och bör inte utsättas för mycket regn eller vattningar under sommaren. Den vill ha lagom vatten och varken mer eller mindre. Utomhus kan bladen bli uppätna av sniglar. Före eventuell frost i september tas hela krukan in och man slutar att vattna den. Den ska placeras torrt i minst 2 månader på ljust eller mörkt ställe. Efter vilotiden börjar knoppen att visa sig, då placeras krukan ljust och man börjar vattna den lite försiktigt till en början. Löken bör planteras om vartannat eller vart tredje år. Utan särskild behandling brukar amaryllisen blomma under vårvinter eller våren.

krukväxter 224.jpg

Under senhösten och vintern finns det lösa amaryllislökar att köpa i handeln. Lökarna ska ha brunfärgad torra lökfjäll ytterst. Om de har en rödaktig färg bör man undvika att köpa dem, eftersom lökarna kan vara drabbade av sjukdomen rödbränna. Stor lök med kraftig lökhals ger flera stänglar och längre blomningstid. Löken ska placeras med halva löken ovanför jordytan. Jorden bör helst vara kalkrik och väldränerad. Själva blommorna är tunga och i värsta fall kan kruka välta och blomstjälken kan skadas. Skär av blomstjälken och sätt den i vas. Vasen kan eventuellt fyllas med lite singel i bottnen så att vasen inte välter.

Förökning sker lättast med sidolökar som bildas ibland bredvid den stora löken. Dessa delas från moderlöken under hösten och placeras i egna krukor. Smålökarna bör torka några dagar innan de placeras i sin kruka. Smålökarna behöver ingen viloperiod förrän de har börjat blomma. Efter 2-3 år kan en sidolök börja blomma. Det går också att ta frön som sås direkt i sandblandad jord. Från frön tar det minst 5 år innan de blommar, men troligen 7-9 år. Bra skötsel och ordentlig gödsling ger snabbare blomning.

Amaryllis är giftiga och särskilt löken är giftigast. Växten är ju knappast frestande att äta, men vid förtäring kan det ge upphov till diarré och kräkningar.

Annons:
Bjornen
12/2/08, 10:16 PM
#1

Det är samma grund som artikeln i TrädgårdiFokus, men vissa delar är annorlunda och ni som är intreserad kan det vara ide att också läsa den andra artikeln.

Linn
12/4/08, 8:39 PM
#2

Jätte bra artikel Bjornen! Vad är det för sjukdom amaryllisen kan ha om den är röd på bladen kring knoppen?

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Bjornen
12/4/08, 8:49 PM
#3

Det är rödbränna som orsakas av väldigt små kvalster. De är svårbekämpade och kan bekämpas genom värmebehandling (löken ska vara placerad några timmar i 43 gradigt vatten). Kan också angripa närbesläktade lökväxter.

Linn
12/6/08, 4:43 PM
#4

kan den smitta till andra amaryllis? Måste den stå i detta varma vatten hela tiden? Det svalnar ju tänkte jag på.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Bjornen
12/6/08, 5:37 PM
#5

Det kan smitta till andra amaryllis och andra närbesläktade lökväxter. Under behandlingen ska temperaturen hållas, varken mer eller mindre under ca: 2 timmar. Varmare innebär skador på löken och svalar att kvalstren överlever. Jag vet inte hur stor fel marginalen är men gissningsvis bara en grad.

Linn
12/7/08, 7:40 PM
#6

Ahh, ganska jobbigt att få bort med andra ord…

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: