Krukväxter

Plantera om.

2012-02-27 16:50 #0 av: julklappen

När är det bästa tiden att plantera om sina krukväxter?

Anmäl
2012-02-29 21:15 #1 av: wolfgrin

När de börjar få lite nya skott eller när krukan är full av rötter. De flesta växter brukar sätta igång när solen börjar värma lite på vårkanten, finns ingen direkt regel att just den här månaden ska man plantera om dem.

Unga växter behöver planteras om oftare än äldre som kan stå utan att man planterar dem upp till två år. Beror lite på vad för växt det är med förståss.

Anmäl
2012-03-01 09:18 #2 av: Åsa S

Nu i feb-mars är annars bästa tiden, ljuset blir starkare och det brukar behövas mer näring och det får man från ny jord. Växten kan inte utnyttja näringen förren ljuset blir starkare

 

Jag planterar om i stort sett alla mina växter varje år, torven som finns i blomjordspåsarna (det är inte jord i påsarna det är torv) är ofta av dålig kvalite ifall det är sån som säljs till vanliga konsumenter och torv bryts ner, = den är inte så strukturstabil så att den håller i flera år så man riskerar att rötterna får syrebrist ifall man låter dem stå i samma torv i flera år.

Anmäl
2012-03-03 08:24 #3 av: Bjornen

Bästa tiden för omplantering är under den sista delen av viloperioden, innan de åter börjar växa. Dåp skadas plantan så lite som möjligt.

Det är mycket bättre att använda torv (gödslad och kalkad) istället för planteringsjord (som är finfördelad torv). Den grövre strukturen i torven är mycket stabilare i sin struktur och det blir inte så kompakt. Torven blir ännu bättre när den blandas med sand och grus. Observera använd inte någon sand som kan innehålla salt. Även annat material kan blandas in i torven som t.ex. vedaska, granbarr, lera, kompost mer eller mindre färdig eller kolbitar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.