Planteringar

Hur?

2013-02-11 11:24 #0 av: pernillaa

Hej

Jag är verkligen helt superdålig på växter och skriver om råd här p.g.a. det. Så jag ber om ursäkt ifall jag låter dum. Det beror helt enkelt på att jag ÄR dum. Haha. ;)

Jag har en stor växt här som jag inte minns vad den heter. Typ Dracaena någonting tror jag, hehe. 

Hur som helst har den skjutit någonting som ser ut att kunna innehålla nå frön. Jag skulle isf vilja försöka sätta dom och odla fler av den här.

Är det frön där tror ni? Och isf, hur tar jag reda på fröna och planterar och vårdar dom så att det växer till någonting?

Ska jag vänta ett tag innan jag tar rätt på dom isf?(Vet inte varför jag inbillar mig att man borde vänta men...jaja)

Tack

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2013-11-16 14:06 #1 av: Ove-D

När Yucca blommar så har de stora ståtliga blomställningar med vanligtvis vita klocklika blommor. För att producera frön måste Yucca bli pollinerad av en yuccamal (släktet Tegeticula). De lägger sina ägg i blomman där larverna lever av fröämnena. Naturligtvis blir det frön över så att växten kan sprida sig. Olika arter av yuccamal har specialiserat sig på olika Yucca-arter. Eftersom yuccamal inte förekommer i Skandinavien (och förmodligen inte någonstans i Europa) så måste plantorna pollineras för hand för att det ska utvecklas några frön. Yucca är självsterila så de måste pollineras med pollen från andra plantor. Observera att om två plantor är avdelade från skott från en och samma planta så kan de inte pollinera varandra.


 

Anmäl
2013-11-16 14:18 #2 av: Ove-D

enormt aromatisk doft på kvällen...

Jättepalmlilja eller yuccalilja (Yucca gigantea, Yucca elephantipes eller Yucca guatemalensis förekommer ofta under det ogiltiga namnet Yucca elephantipes. Arten är i hemlandet ett träd på upp till 10 meter. Blad 50-100 centimeter långa och 6-7 centimeter vida. Blommorna är vita eller gräddvita. Blommar så gott som aldrig i kruka. Jättepalmlilja är tålig, men mår bäst i ett soligt eller halvskuggigt läge. Jorden bör vara väldränerad. Under sommarhalvåret vattnas den regelbundet, men bör få torka ut mellan vattningarna. Vintertid bör den hållas nästan helt torr. Ge halv rekommenderad dos näring. Förökas lätt med stamsticklingar. Fröförökning är också möjlig om man kan få tag i frön.

Men jag vet inte om det är en doftdracena du har... Doftdracena är en vanlig krukväxt i Sverige. Doftadracenan är en buske eller litet träd, ibland upp till 15 meter högt, men vanligen mycket lägre. Bladen sitter i toppen av stammen och saknar stjälk, de är lansettlika 50–150 cm långa och 5–10 cm breda, klart gröna. Blommorna sitter i täta, runda samlingar i spetsen av stora, bågböjda eller hängande, toppställda vippor. Blomstjälken växer vanligen i tydlig zick-zack-form. Själva blommorna är mycket väldoftande, 1,5-2,5 cm i diameter, vita eller rosatonade. Frukten är ett orangerött bär.

Anmäl
2013-11-16 14:21 #3 av: Ove-D

Är växten gammal? För det verkar bara vara gamla som blommar...

Verkar inte så vanligt med blommande dracenor. Googlade och endast några träffar berättade om riktigt gamla dracenor som blommat. Vår dracena har säkert 15 år på nacken..eller säger man stammen? :O  Älsklingen sa "Den mår nog inte så bra och det är därför den blommar i ett försök att föröka sig innan den dör!! .."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.