Blomsterspråket

Midsommarbuketten

2009-06-19 11:22 #0 av: Bjornen

Lite förslag på blommor till midsommsrbuketten

Midsommarbuketten av vilda blommor ska ju bestå av 7 eller 9 sorter och plockas under tystnad på midsommarnatten. Sju gärdesgårdar ska passeras och gärna korsvägar. Sedan läggs den under huvudkudden och sedan kommer drömmarna om .....

 Buketten ska bestå av vilda blommor och här kommer några förslag.

  1. Smörblomman är ju självklar men kan bytas ut mot majsmörblomma eller smörboll i norra Sverige.
  2. Midsommarblomster eller som den också heter skogsnäva finns rikligt på många ställen. Söderut är det bara den vanliga lila men ibland hittas också rosa eller mer blåaktiga former. Men kommer vi norrut så är den nästan vit med rosa honungsstreck. I södra Sverige finns ju också ängsnävan med lite större blommor.
  3. Hundkex med sina vita skira blommor är också fin i buketten. Det är en växt som ökat mycket på senare år tillföljd av omvandlingen av det svenska jordbruket. Hundkex är en växt som gillar lite näringsrikare jord. Allt flera marker skördas inte och gräset får ligga och gödsla marken.
  4. En ros är ju också fin men kanske inte så lyckat om inte kudden är tjock som gör att taggarna känns. Kanske extra påverkan i drömmen. Pimpinellrosen med mycket vassa taggar brukar ofta blomma till midsommar men inte i år åtminstone hos mig. En ros utan taggar kanske är bättre: bergrosen som också i mina trakter också kallas Moraros.
  5. En blåklocka bör väl också ingå. Här i Dalarna är det ju ängsklockan den självklara blåklockan. Men den är ju ganska ovanlig om man kommer en bit från Dalarna eller dess angränsande trakter. Söderut har väl kanske några andra blåklockor slagit ut som stor blåklocka, hässleklocka eller toppklocka. Den lilla blåklockan är ju också fin men om buketten ska stå i en vas så försvinner ju de kortväxta blommorna. I Dalarna finns just nu inget alternativ och norröver finns kanske ingen blåklocka utslagen. Norröver kanske blåklockan kan ersättas med blågull istället.
  6. En röd och skir växt är ängssyran och på magrare marker kan den ersättas av bergsyra.
  7. Prästkragen är väl också självskriven som lokalt är dåligt utslagen i år.
  8. Ett gräs bör väl också ingå och då är det väl timotej eller ängskavle som bör gälla.  Ängskaveln som är mycket lik timotej men "kolven" är mycket lenare. Den blommar här för fullt och är väl lämplig i norra delarna av landet. Söderut är väl timotejen i blom. Den allergiske väljer de som inte har börjat blomma för att slippa sina besvär. Eller blir det bättre drömmar med svullen näsa och hals ?
  9. Rödklöver får bli den sista i buketten.

 Därutöver finns ju många alternativ men de ovanstående blommorna får väl anses som de mest klassiska midsommarblommorna. Om man vill plocka in några tama eller förvildade växter finns ju lupinen också. Om man vill ha mera lågväxta arter finns ännu flera att välja på. Om man vill ha bara 7 sorter kan ju två av de föreslagna uteslutas.

 Glad Midsommar och det lugnt !

 

 

 

Anmäl
2009-06-20 14:25 #1 av: Coturnix

Vad trevligt skrivet! ;) Vad är det för blommor i buketten på bilden? Syren, smultron...de röda är ju väldigt söta! :)

Anmäl
2009-06-20 15:19 #2 av: Bjornen

Det består av följande blommor: parksmultron, midsommarblomster (skogsnäva), syren, bergros (taggfri), hundkex, ängsklocka, rödklöver, blågull och ormbunke (minns faktist inte vilke art jag använde då fotot inte är nytaget).

Anmäl
2009-06-20 23:11 #3 av: Linn

Roligt att läsa om midsommar blommorna!

Att du inte deltar med någon bild i natur tävlingen Bjornen.

Tack så mycket för artikeln! Skrattande

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2009-06-21 00:53 #4 av: Starfall

Jättebra artikel! =) Intressant att läsa om blommorna. Men något man kanske borde tänka på är att i vissa trakter kan endel av blommorna vara fridlysta. Är inte säker, men tror tex att blåklockan är fridlyst här. :)

Anmäl
2009-06-21 11:08 #5 av: Bjornen

Mig veterligen är ingen blåklocksart fridllyst någon stans i Sverige. Skogsklockan är dock sällsynt och den bör inte plockas. Den stora blåklockan är också mer eller mindre ovanlig som vild växt men man kanske kan plocka den i trädgården istället, då den ofta kan breda ut sig bra i trädgården. (Kanske lämpligt att den får sprida sig även utanför trädgården.) Växter som finns i någorlunda mängder är inte fridlysta, unantaget är vanliga orkideer. Orkideer är som grupp fridlyst för att ingen ska kunna hävda att de inte visste vilken art det är och då blev även vanliga orkideer fridlysta. Särskilda reservat och naturvårdsområden kan alla växter vara fridlysta beroende på vilka villkor som gäller.

Överlag ska man vara försiktig med plockning av blommor om det inte finns så gott om dem. Plocka inte mer än en tiondel av blommorna så bibehålls den biologiska mångfalden.  

Anmäl
2009-06-21 14:46 #6 av: JohannaMax

Jättetrevlig artikel! Nu blev det iof inga blommor under min kudde men ändå...;o)

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl